Blackjack historia

Blackjack historiaBlackjack´s historia sträcker sig långt bakåt i tiden, och har förmodligen anor redan från den europeiska medeltiden. Den första nedskrivna referensen till spelet härstammar dock från en bok skriven på 1600-talet av spanjoren Miguel de Cervantes, (bla. författaren till den berömda boken “Don Quijote”). I sin bok Rinconete y Cortadillo beskriver han hur tre män tjänar en stor summa pengar genom att fuska i ett spel kallat “veintiuna” (det spanska ordet för “twenty-one”) där målet bland annat är att nå 21 utan att gå över (bli “tjock”), samt att Äss:et kunde värderas som 1 eller 11. Kortleken som användes var en spansk kortlek på 48 kort (dvs. utan 10:or), vilket gör att spelet på många sätt påminner om en av dagens kända Blackjack varianter; Spansk 21 Blackjack. Det spel Cervantes beskrev i sin bok (vilken utkom 1601) skall i en relativt stor utbredning redan ha spelats i Spanien vid den tiden, vilket med andra ord gör “twenty one” till ett 1500-tals spel.

Många som läst om Blackjack och dess historia har dock ofta fått dess uppkomst förknippat med 1700-talets Frankrike. Detta är fel, även om Blackjack´s egentliga ursprung fortfarande är ett mysterium. Det var dock i Frankrike den främsta föregångaren till den nuvarande versionen av Blackjack kom att uppstå, med namnet “Vingt-Un” (vilket även det betyder “twenty one”). Det var även härifrån spelet kom att ta sig till Amerika med hälp av emigrant-vågen i början på 1900-talet,  där så småningom den version av Blackjack som vi känner idag slutligen kom att uppstå. Därav förknippas Blackjack´s ursprung ofta med Frankrike, något som fransoserna själva inte heller är sena med att skryta om..

Blackjack är dock kanske mest beryktat i samband med begrepp som korträkning och myter om hur personer på  matematisk väg lyckats “ruva” casino på miljoner. Ligger det någon historisk sanning i detta? Läs den spännande berättelsen om korträkningens historia här!